Sandbed i din have

Se videoen og læs om hvordan du laver et sandbed i haven, som gavner planter, der lever godt i næringsfattig sandjord.
Venligst accepter marketing cookies for at se denne video

Afsnit 2

Mange af de blomster, som er rigtig gode for insekterne klarer sig kun i konkurrencen med andre planter, hvis jorden er næringsfattig. Sådan nogen steder har vi ikke mange af her på Fyn og slet ikke i haverne, hvor der jo tit fra start er lagt et muldlag ud over grunden.

Men du bestemmer selv i haven, så hvorfor ikke gå den hurtige vej til en næringsfattig jord, hvor fine overdrevsplanter kan stortrives. Find først et areal, der får godt med sol. Så graver du muldjorden af. Når du er 20 – 30 cm nede, vil du normalt have fået fjernet det næringsrige lag. Heri fylder du så op med groft sand. Det kan f.eks. være det man kalder bakkesand eller bakkegrus på 0 – 4 mm.

I Danmark er de fleste af vores planter tilpasset en høj pH, så det kan være en fordel at blande f.eks. 10 % kalk i. Så skal du have de gode vilde blomster til at gro i dit bed. Vi anbefaler, at du ikke graver dem op, selvom det ikke er ulovligt, hvis ejeren giver lov, og de ikke er fredede.

Du kan købe frø af nogle vilde blomster på nettet. Dog kan det være svært at få fat i nogen af de gode arter, og selvom noget kaldes eng- eller vildblomstblanding, kan det være langt fra de vilde blomster, vi ønsker os. Så det bedste er at samle frø ude i naturen eller at få dem fra andre, der måske allerede har dem i haven.

Efterlign naturen og så frøene i sensommeren eller i efteråret. Her spirer nogle arter naturligt, mens andre skal have frost for at blive sat i gang til foråret. Her får du forslag til blomster, der kan gøre dit sandbed til et eldorado for insekter: blåhat, stor knopurt, almindelig knopurt, slangetunge, kællingetand, rundbælg, vild gulerod, blæresmelde, liden klokke, almindelig gyldenris, hvid og gul snerre, almindelig kongepen og merian.

Du er selvfølgelig velkommen med spørgsmål på facebook og ellers ønsker vi dig bare rigtig god fornøjelse.

Vild Campus ved Københavns Universitet, har de på arealerne der lavet nogle fine små stykker natur. Du kan f.eks. se mere om deres ”græsland”, som svarer til sandbedet, på linket ovenover.

 

Emil Sanderhoff
Naturvejleder ved Naturama