Naturama´s arkitektur

Bygget indefra og ud med masser af overraskelser

Naturama´s arkitektur

Naturama er bygget "indefra og ud". Det betyder, at bygningen er bygget op omkring en central cylinder omgivet af kogleskæl og et skarpkantet ydre. Cylinderen indeholder principielt ét rum med hovedudstillingen Vand, Land og Luft. I udstillingen opereres med tre vandrette plan, der disponeres langs en lodret akse. Nederst i underetagen findes Vand, i midten ved gadeplan findes Land og øverst på 1. sal findes Luft. Centralt på hvert plan iscenesættes en fælles oplevelse, mens der i periferien er mulighed for individuel fordybelse.

Transformationszone
Adskillelsen mellem udstilling og de omkransende rum (bl.a. foyer) består af en række forskudte skaller. Publikum krydser ind og ud af hovedudstillingen på ramper, gangbroer og en art balkoner, der skiftevis kigger ind mod og ud fra udstillingen. Overgangen er en transformationszone fra inde til ude, fra lys til mørke og fra oppe til nede.

Natur versus byliv
Som kontrast til det organisk formede udstillingsrum står det skarpkantede ydre. I rummene udenfor hovedudstillingen oplever publikum en spænding mellem den indkapslede udstilling, repræsenterende naturen, og de store glasfacader, der er grænsen til det pulserende byliv udenfor. Umiddelbart inden for hovedindgangen er foyer, billetsalg og butik placeret. Herfra er der adgang til både hovedudstillingen og de skiftende særudstillinger. Der er også adgang til café, garderobe, toiletter og det store auditorium. På 1. sal er administrationsdelen.

Fuld af overraskelser
En rundgang i huset byder på stor oplevelsesmæssig variation, og der er bevidst arbejdet med at skabe et hus med overraskelser, så publikum bliver ved med at opleve nyt og får lyst til at besøge Naturama igen.

Facade der pirrer
Der er bevidst arbejdet med den kobberbeklædte facade mod Dronningemaen, så den pirrer og ikke præsenterer, hvad Naturama rummer. Forbipasserende aner den store cirkulære form centralt i bygningen gennem de store vinduespartier, men vil de se, hvad der gemmer sig bag, må de aflægge Naturama et besøg.