Gærdesmutte

Her kan du lære meget mere om gærdesmutten
Venligst accepter marketing cookies for at se denne video

 

Gærdesmutte

Troglodytes troglodytes

 

 

 

Halen, der stritter direkte op i luften, er fuglens mest karakteristiske kendetegn. Gærdesmutten er efter fuglekongen Danmarks mindste fugl og færdes ofte i det skjulte. Derfor høres den langt oftere, end den ses. Hvad gærdesmutten mangler i størrelse har den i stemmen, som er meget kraftfuld med lange rækker af triller og toner (5-7 sekunder). Sangen høres året rundt

Gærdesmutten har rund, rustbrun krop med et langt og tyndt næb, som er perfekt til at fange insekter med.

 

Gærdesmutten yngler i alle typer skov, men de fleste findes i ældre løvskove med meget krat i skovbunden, hvor der gerne må være fugtigt. Den er også en meget almindelig fugl i villahaver, parker og på kirkegårde.

 

Gærdesmuttens ringe størrelse giver den et forholdsvis stort energibehov for at opretholde kropstemperaturen. Den er evigt på jagt efter insekter i grenbunker og krat, hvor mange andre ikke kan komme. På disse snævre steder jager den insekter og edderkopper. Dens vimsen rundt ”iklædt” dens brunefarve og lille størrelse, kan få én til at tro at det er en mus der er på færde. Hårde vintre gør derfor et stort indhug i bestanden, men til gengæld kommer bestanden sig hurtigt, når forholdene bliver bedre.

 

Gærdesmutten yngler i hele Danmark, hyppigst på Bornholm. Den er fortrinsvis standfugl, men kan i meget kolde vintre trække til Vest- og Sydvesteuropa. I vintermånederne søger mange gærdesmutter fra det øvrige Norden til Danmark.

 

Reden bygges af hannen, som gerne bygger flere reder i sit territorium. Hunnen bliver vist rundt til de forskellige reder og udvælger sig derefter en hun flytter ind i. Hannen har ofte installeret flere hunner inden for sit territorium på samme tid, men han hjælper tilsyneladende med at fodre ungerne i alle kuldene Rederne er placeret i et træ, i en kvasdynge eller en brændestabel. Den er kuglerund og formet af blade, mos, græs og andre plantedele samt godt foret med fjer. Indgangshullet er i siden af reden.

 

Gærdesmutten lever udelukkende af insekter

 

Viste du at Da gærdesmutten lever af insekter året rundt, siger det sig selv at vinteren er en hård tid. Derfor er den også en af de relativt få fugle, der opretholder et territorium året rundt.

 

 

 

Insektæder Han og hun
Vægt- 8-13 g
Kropslængde 9-10 cm
Vingefang 13-17 cm
Rugeperiode 14-16 dage
Opfostringsperiode 15-17 dage
Unger 1-2 kuld om året med 6-8 æg
Kønsmoden 1 år
Alder 6 år
Føde Insekter
Fjender Spurvehøg, mårdyr, huskat

 

Thomas Bjørneboe Berg
Seniorforsker ved Naturama
Thomas Bjørnebo Berg´s forskningsområde er Populationsøkologi, med fokus på landpattedyr og specielt smågnavere. Pt. kører Thomas et forskningsprojekt om hasselmusens rummelige habitatudnyttelse på Sydfyn og har arbejdet med terestriske økosystemer i Arktis siden 1992, specielt med fokus på halsbåndlemmingen. Thomas Bjørnebo Berg er ligeledes Formand for Dansk Pattedyrforening.