Havedammen

En havedam giver mere natur i din have fra dag 1. Fuglene flokkes for at drikke og bade, flotte insekter som f.eks. guldsmede kan slå sig ned og tudser, frøer og salamandre vil elske din dam og måske endda yngle der.
Venligst accepter marketing cookies for at se denne video

Afsnit 5

En havedam giver mere natur i din have fra dag 1. Fuglene flokkes for at drikke og bade, flotte insekter som f.eks. guldsmede kan slå sig ned og tudser, frøer og salamandre vil elske din dam og måske endda yngle der. Og ved dammen kan der vokse smukke planter som f.eks. iris, engkabbeleje og brudelys.

Sådan ser den gode naturdam ud:

Haletudser vokser hurtigere ved høj temperatur og undervandsplanterne skal have lys til fotosyntesen, så din havedam skal have sol. Der må gerne være både ganske lavt vand, som hurtigere bliver varmt, og dybder på over 0,5 meter, hvor dyrene kan overleve, når det er meget varmt eller frost.

Planter, der har deres blade under vand, giver ilt til vandet, så prøv at få fat i f.eks. hornblad, kransnålalger og vandranunkel. Planter med flydeblade som f.eks. åkander, skygger ned i søen, så de skal ikke dække overfladen.

Hold afstand til træer, for så får du færre blade i dammen om efteråret. Du kan også fange bladene med høj vegetation rundt om dammen eller med et net. Sæt ikke fisk ud i din dam, for de vil æde både haletudser og andre smådyr, som naturligt har indfundet sig. (NB.: Udsatte guldfisk har ødelagt det naturlige liv i mange søer i hele landet). En sø uden fisk og fodring kommer desuden også lettere i en god balance, hvor du ikke så ofte skal fjerne blade m.m., og du behøver ikke pumper og iltapparater. Og placer så gerne dammen tæt ved vinduet eller terrassen, så du kan nyde al dens natur på første parket.

Sådan gør du:

Normalt kræver det ikke tilladelse at anlægge en mindre havedam. Vær dog opmærksom på, om en lokalplan lægger begrænsninger og på, at der kan være ledninger eller rør i jorden.

De færreste har en fugtig lavning, hvor der bare skal graves for at få en havedam. Så du skal kunne holde på vandet, og det kan du med alt fra en murerbalje, over et formstøbt bassin til en stor dam med f.eks. bassinfolie, lermembran, beton eller bentonit. Der er skrevet rigtig meget om, hvordan man etablerer en havedam, så her vil vi sende dig videre med disse links:

Naturninja (om at anlægge en havedam)

Haveselskabet (om at anlægge en havedam)

Havenyt

Emil Sanderhoff
Naturvejleder ved Naturama