Naturama: Historie og baggrund

Fra samlermani til moderne museum

I 1935 grundlagde den visionære journalist og samler Harald Thomsen Svendborg Zoologiske Museum

Harald Thomsen: En ener med mange sider

Med en livslang fascination af dyr og en imponerende samling af udstoppede fugle, pattedyr og eksotiske arter skabte han et museum, der hurtigt blev en vigtig attraktion i Svendborg.

Harald Thomsen var ikke blot grundlægger af museet, men også journalist, redaktør, forfatter og maler. Hans arbejdsomhed og lidenskab for dyr og natur var legendarisk. Han skabte en imponerende samling af udstoppede dyr og havde endda levende dyr på museet, heriblandt slanger, fugle og en pingvin ved navn Ping.

Thomsen var en original og en kendt skikkelse i Svendborg. Han var altid på jagt efter nye genstande til sin samling og havde et udpræget handelstalent. Hans evne til at fortælle historier og skabe interesse for naturhistorie var central for museets succes.

Byrådets støtte, Egeskov slot og den strandede sejhval

Harald Thomsen fik støtte fra byrådet i Svendborg til at realisere sit museumsprojekt. Byrådet var enstemmigt bag ideen til Svendborg Zoologiske Museum og forærede Harald Thomsen byggegrunden og kautionerede for et lån til opførelsen. Dette var afgørende for, at Thomsen kunne realisere sin drøm om at skabe et museum, der gjorde zoologien levende og interessant.

En vigtig del af Harald Thomsens samling kom fra Egeskov Slot. I 1930 fik Thomsen nys om en stor fuglesamling, som Greven på Egeskov havde opmagasineret. I 1934 lykkedes det Thomsen at købe fuglesamlingen fra Grev Ahlefeldt Laurvig, og denne samling supplerede hans egen, så Thomsen med ét slag fik en næsten komplet samling af danske fugle og æg. Dette var en afgørende faktor i grundlæggelsen af Svendborg Zoologiske Museum.

I maj 1955 strandede en stor sejhval på Tåsinge. Falck forsøgte at redde den strandede hval, men hver gang den blev trukket ud på dybt vand, søgte den tilbage til kysten. Det var ikke muligt at redde hvalen, der til sidst blev skudt. Den imponerende sejhval målte ca. 18 meter. Harald Thomsen sikrede sig skelettet som et langtidslån fra Statens Naturhistoriske Museum.

Udviklingen af museet til statsanerkendt

I 1940 overtog Svendborg Kommune driften af museet, og Gunhild Thomsen, stifterens første kone, blev ansat som daglig leder. Harald Thomsen havde fra begyndelsen tilkendegivet, at museet og samlingerne skulle overgå til kommunen ved hans død. Som følge af besættelsen og vanskeligheder med brændsel og andre forsyninger overgik driften til kommunen allerede i 1940.

I 1969 døde Harald Thomsen, og hans nye kone, Inge Thomsen, datter af borgmester Ferdinand Jensen, varetog den daglige drift sammen med Kirsten Salmberg Hansen, der var ansat som museumsleder.

I 1978, 9 år efter sin død, opnåede museet statsanerkendelse, hvilket betød, at det modtog statslig støtte og skulle leve op til en række statslige forpligtelser, herunder indsamling, bevaring, formidling og forskning. Dette var et vigtigt skridt i museets udvikling og sikrede dets fremtid.

Fra Zoologisk Museum til Naturama

I 2001 blev det økonomiske grundlag for byggeriet af Naturama sikret gennem generøse bevillinger fra Fyns Amt, Friluftsrådet, Den Europæiske Union, Arbejdsmarkedets Feriefond og Svendborg Kommune. I 2003 blev grundstenen til det nye museum lagt ved en højtidelig ceremoni med deltagelse af Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Prins Henrik. Året efter blev museets nye navn, Naturama, officielt godkendt. Navnet er en sammensætning af "natur" og "drama" og afspejler det nye udstillingskoncept, hvor naturhistorien formidles gennem iscenesættelse, lyd og lys. Byggeriet, der udvidede museet fra 700 m² til 4.200 m², blev indviet i april 2005 med en festlig åbning. Naturama modtager stadig unikke samlinger fra private, hvis de har videnskabelig værdi, og gør dem dermed til en del af vores fælles naturarv. Senest er en enestående samling af 22.221 fugleæg tilgået Naturama, og er blevet en af kronjuvelerne sammen med bl.a. fossilsamlingerne fra Klintholm.

I dag er Naturama et moderne naturhistorisk museum, der kombinerer videnskabelig viden med spektakulære udstillinger. Museets faste udstillinger præsenterer imponerende dyreopsætninger i tre niveauer: havet, landjorden og luften. Oplevelsen forstærkes af et gennemført lyd- og lysdesign, der skaber en sanselig og engagerende fortælling om dyrene og deres levesteder. Formidlingen er baseret på den nyeste forskning, og gennem interaktive elementer får publikum mulighed for at fordybe sig i naturens fascinerende verden.

90 år

I 2025 fylder Naturama 90 år.

Det fejrer vi blandt andet med at samle minder ind fra årene der er gået.

Tilmed dig vores nyhedsbrev, hvis du vil høre mere.