Oplev vores fortryllende nissebo, nisseskelet og andre nissefund
Juleudstilling på Naturama
Naturama tror på nisser
Oplev julen gennem nissernes fascinerende verden, og udforsk, hvordan de har levet i tæt samspil med naturen, på det naturhistoriske museum Naturama.
Udstillingen kan opleves i december, hvor vi har åbent hver weekend (lør og søn 9-16) og mellem jul og nytår (27-30 dec. 9-16).
Svendborg – Danmarks nisse hotspot
Svendborg er den danske hovedlokalitet for fund af nisser. Første fund af nisseskellet blev gjort i 1987 ved en hjørnestolpe i en gammel smedie i Kullingade 1B i forbindelse med udgravningerne af den gamle middelalderby. Skelettet er i dag udstillet på Statens Naturhistoriske Museum i København sammen med en rekonstruktion af det første danske fund af en nissebolig fra Rude skov gjort i 1997.
Første fynske nissebolig og Danmarks andet nisseskelet.
I 2016 gjordes endnu et fund af en nissebolig, denne gang fra Svanninge Bjerge. En rekonstruktion af denne bolig har været udstillet på Naturama siden 2017. Allerede året efter i 2018 dukkede landets andet nisseskelet op. Det blev fundet for foden af en gammel moseeg, der dukkede op under kloakrenoveringen ved Svendborg Zoologiske Museums gamle bygninger. Dette skelet har været udstillet på Naturama siden 2018.
Fund af nissekisten
Igen i 2020 skete endnu et epokegørende fund i Svendborg. Danmarkshistoriens første nissekiste dukkede frem af Dronningemaens sorte muld i forbindelse med udgravningerne til Naturamas nye store udvidelse. Under det kommende magasin i en dybde af 137 cm under overfladen lokaliseredes en overraskende velbevaret kiste indeholdende et nisseskelet, beklædningsgenstande, et vættelys samt en enkelt perle. Jordprofilen, der har ligget uforstyrret hen, angiver at fundet daterer sig tilbage til slutningen af vikingetiden, hvilket understøttes af den blå perle ligeledes fra vikingetiden, og er dermed ældre end Svendborgs grundlæggelse.
Nissekisten
Dendrologiske undersøgelser (vedundersøgelser) af fundet viser af kisten er lavet af syren. Kisten var skabt ved udhuling af en syrenstamme. Naturamas nisseforskere har skabet en rekonstruktion af nissekisten og dekoreret den med kopier af de kistegenstande, der lå i og ved resterne af kisten. Rekonstruktionen indeholder det konserverede skelet og de øvrige fundgenstande ses foran kisten.
De gode bevaringsforhold skyldes netop brug af syren, hvis ved er meget hårdt. Den afdøde nisse lå på nåle af lærk, som indeholder en mængde præserverede stoffer, der hæmmer nedbrydning. Endelig stod kisten på et lag af kviste fra taks som ligeledes er giftig og præserverende.
Fundgenstande
- Nissehue
- Nissetrøje
- Nissebukser med livrem
- Nissesko
- Blå perle og fossilfragmenter af søpindsvin og søliljer
- Vættelys i strop. Vættelys kan optage solens sidste stråler, når de sidst på dagen kommer næsten vandret ind i vættelyset. Dette lys afgives langsomt gennem natten og kan bruges af nissen til at orientere sig med som en lommelygte. Lyset er for svagt til at vi mennesker kan opfange det, men nissen 30 gange mere lysfølsomme øjne kan have stor glæde af denne glød.