Karen Blixen – En naturformidler af Guds nåde

Scenen er sat små hundrede år tilbage i tiden. Vi er i Afrika, ved Ngong i British East Africa.

Det var her Karen Blixen satte scenen for sin erindringsbog ”Den afrikanske farm”. I 2012 var det 75 år siden, at bogen udkom. Det har Naturama markeret med en portrætbuste af Karen Blixen. Portrætbusten er omgivet af små fortællinger, billeder og dyr, der relaterer sig til Karen Blixen og hendes liv i Afrika.

Busten
Naturama har bedt kunstneren Kathrine Schrøder Moseholm modellere en portrætbuste af Karen Blixen til museet. Karen Blixen levede i en tid, hvor fotografiet tog over for billedkunstnere og skulptører. Der eksisterer således kun få malede portrætter af Karen Blixen.

Kathrine Schrøder Moseholm om portrætbusten:

”Min portrætbuste af den unge Karen Blixen er en fantasiforestilling. Den skildrer i lige så høj grad min egen sansning, som den er faldet ud som et forhåbentligt kvalificeret bud.

Opgaven var at give den unge Karen Blixen form, som hun kunne have taget sig ud, inden hun for alvor blev mærket af de store begivenheder i Afrika, vendte hjem på godt og ondt og blev forfatteren Karen Blixen, som vil alle kender hende.

Den ældre Karen Blixen er et ikon, i kraft af sin karisma og betydning, som forfatter og som nationalt klenodie. Men et ikon er strengt taget blot et tegn. Jeg har forsøgt at fremmane hende, som var hun nærværende i rummet, og således se på hende som på enhver anden model.”

Karen Blixen som naturformidler
Den afrikanske natur, der på én gang rummer enestående skønhed og voldsom dramatik, skabte så stærk en fascination hos Karen Blixen, at hun omsatte sine oplevelser til medrivende naturbeskrivelser og fortællinger om naturen. Vel at mærke med sig selv i centrum, hvor hun samtidig udfordrer os i vores syn på os selv og på naturen. Og det at hun brugte naturen som scene, gav (og giver!) hendes fortællinger endnu en dimension.

Karen Blixen var udover at være en formidabel forfatter, en særdeles dygtig formidler af den natur og det landskab, som hendes oplevelser og fortællinger udfoldede sig i. Karen Blixen havde et skarpt blik for og en stor viden om landskabet og naturen, som gjorde hende i stand til at skrive medrivende om den afrikanske natur.

Ved hjælp af sit stærke billedsprog omsatte Karen Blixen det, hun så, og oplevede, til visuelt meget stærke billeder for læseren. Oven på disse billeder lagde hun så sine litterære fortællinger. ”Den afrikanske farm” handler om Karen Blixens liv i Afrika og om hendes kamp med hendes store livsprojekt – den familieejede kaffefarm ”Karen Coffee Company”. Men derudover er bogen en stor kærlighedserklæring til Afrika og til den afrikanske natur.

Karen Blixen var både ”storyteller” og naturformidler af Guds nåde – og det var ingen tilfældighed at filmen ”Out of Africa” blev så stor en succes. Hele 7 Oscar’s blev filmen belønnet med. Udgangspunktet var fantastisk. Der var allerede i bogen ”Den afrikanske farm” skabt så mange fantastiske billeder og stemninger, at filmmagerne havde et helt unikt udgangspunkt. Filmen ”Out of Africa” blev 1980’ernes mest sete biograf-film i Danmark med over 1 million mennesker.

Køb billet