Se verden med insekters øjne

knlerhjSkal vi invitere insekterne i Naturamas Biorama? Hvordan insekter ser verden, er et af de spørgsmål, som forskere længe har stillet sig selv. De bliver heldigvis hele tiden klogere, for ny forskning har nu vist, at insekter har tredimensionelt syn, ligesom os mennesker.

Det er derfor ikke helt urealistisk at sige, at insekter altså sagtens kunne gå i biffen og se en 3D-film - Se verden med nye briller. 

Man har længe vidst, at insekter har et helt specielt sæt øjne, som de ser verden med. De fleste insekter har såkaldte facetøjne. Dette er øjne, der består af mange små enkeltøjne, kaldet ommatidier, som tilsammen danner insektets totale synsbillede. Helt ny forskning har nu vist at insekter har tredimensionelt syn, ligesom os mennesker. Dette har der tidligere været noget der tydede på, men en gruppe forskere fra Newcastle University i England har nu bevist at det hænger sådan sammen. Det er dog mest måden, forskerne har fundet frem til dette resultat på, som er bemærkelsesværdige. For at undersøge om insekter har tredimensionelt syn, gav gruppen af forskere nemlig en knæler et sæt 3D-briller på, og afspillede en 3D-film for den. Filmen handlede om evt. bytte, dvs. det var en masse små prikker, som kunne være potentielle byttedyr for knælere, som flimrede frem på skærmen foran knæleren. Da filmen blot blev afspillet i 2D, reagerede knæleren ikke. Men så snart filmen blev lavet om og knæleren fik sine briller på, forsøgte knæleren at fange de små prikker. 

Læs mere om knæleren der så 3D-film på;

Videnskab.dk: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/miniaturebriller-afslorer-insekter-har-3d-syn Nature.com: http://www.nature.com/articles/srep18718