Hvalstrandingen ved Troense

Sejhval strandet ved TroenseMange ældre borgere i det sydfynske husker endnu den dag, da en sejhval den 22. maj 1955 strandede på kysten ved Troense på Tåsinge. Den 18 meter lange hval havde forvildet sig ind i det snævre, bugtede og strømfyldte farvand mellem Thurø og Tåsinge, og selvom der blev gjort flere forsøg på at trække hvalen væk fra stranden, svømmede den hver gang tilbage og gik på grund.

Hvalen blev et enormt tilløbsstykke, og de to færger Svendborgsund og Fritz Juel sejlede i pendulfart mellem Fyn og Tåsinge for at bringe nysgerrige tilskuere frem og tilbage. Omkring hvalen kom det til kaotiske scener, hvor de nødtørftigt opbyggede afspærringer kollapsede, og folkemængden skar hud af det store dyr som souvenirs.

Sejhval ud for stranden ved Troense

I medfølelse blev den store - formodentlig syge - hval skudt, med det resultat, at den i løbet af kort tid begyndte at lugte forfærdeligt. Så selvom hvalen havde tiltrukket mere end 10.000 tilskuere til Troense, var det kærkomment, da Harald Thomsen i Svendborg øjnede chancen for at tilføje sin samling en publikumsmagnet og fik fragtet hvalen til Nordre Kaj i Svendborg havn. Herfra blev hvalen kørt til en destruktionsanstalt i Skanderborg, hvor kødet blev kogt af skelettet.

Sejhval trækkes ind til Svendborg Havn

Det var Harald Thomsens store ambition at opføre et særligt hus til det to tons tunge skelet af sejhvalen. Men huset var endnu ikke bygget, da Harald Thomsen døde i 1969. Det blev det få år senere, og sejhvalens hus var i mange år en stor attraktion for museets besøgende.

Da det moderne Naturama skulle bygges, skulle sejhvalen naturligvis med. Det var en udfordring for arkitekterne at skabe et hus, som kunne rumme et seksten meter langt skelet, men i dag står den der – nederst i museets kogleformede udstillingsrum i tre niveauer, med huset (og verden) hvilende på ryggen.  

Men en hval er ikke sådan at flytte med. Sejhvalen vejer i afpillet stand to ton. Så det krævede 18 mand og fem trucks, da skelettet skulle flyttes ind i den nye bygning. Operationen lykkedes. Hvalens - måske - sidste rejse endte lykkeligt.